Yaz aylarında sıvı tüketimini arttırmanın 10 yolu

Yaz aylarında sıvı tüketimini arttırmanın 10 yolu

Yaşamın kaynağı suya günlük hayatımızda yeterince önem veriyor muyuz? Vücudumuzun yaklaşık % 60 ını oluşturan su yaşamın sürdürülebilmesi için en temel besindir. Sağlıklı bireylerde vücuttaki su miktarı yaşa göre, vücut ağırlığına göre, hamilelik ve emziklilik durumlarına göre değişiklik gösterir.

Bedenin ısı dengesinin sağlanması; sindirimi ve sindirilen besinlerin emilimini kolaylaştırması; vücutta oluşan atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması; eklemlerin çalışmasını kolaylaştırması; cildin nem ve elastikiyetinin sağlanması suyun en önemli görevleridir.

Sıcaklığın arttığı yaz aylarında vücudumuz için bu kadar önemli olan suyu ne zaman ve ne miktarda kullanmalıyız? Günlük su tüketimi ortalama 2 litre olmalıdır. Tabi kişinin spor yapması, gününün büyük bölümünü dışarıda geçiyor olması gibi durumlarında sıvı miktarı arttırılmalıdır. Havuzda, denizde olanlar veya klimalı ortamda bulunanlar serinlik hissi yaşamaları nedeniyle suya ihtiyaçları olmadığını düşünebilirler. Bu yanıltıcı durum halsizlik hissini daha çabuk ortaya çıkarır. Bu nedenle su içmek için susamak beklenilmemelidir.

 

Vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılamak için 10 sağlıklı öneri

 

1-Sıvı ihtiyacımızı en iyi karşılayan besin sudur. Bu nedenle su ihtiyacımızı karşılamak için günlük 2 litre su tüketmeye dikkat etmeliyiz.

2-Güne başlarken aç karnına tüketilen 1 bardak su güne daha dinç başlamamızı sağlar

3-Yemeklerden yaklaşık 10 dakika kadar önce içilen su yemek porsiyonlarımızın daha az olmasını sağlar.

4-Öğün aralarında su içmek suyun metabolizmaya daha kolay dahil olmasını ve bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlar

5-Sıvı ihtiyacımızı karşıladığımızı düşündüğümüz çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler diüretik yani vücudumuzdan suyu atmayı kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle suya olan ihtiyacımızı arttırır. Bunlar yerine soğuk olarak tüketilebilecek meyve çayları kullanılabilir

6-Kafeinli içeceklerden vazgeçemiyorsak 2 bardak tüketiminize karşılık 1 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin

7-Suyun içerisine atılan meyve parçacıkları ve nane, tarçın, karanfil gibi aromalı bitkiler su içmeyi daha kolay hale getirebilir.

8-Özellikle ayran, sıvı kaybı ile birlikte kaybedilen minerallerin de yerine koyulmasını kolaylaştırması açısından çok sağlıklıdır

 

           Hem su hem de mineral kaybınızı karşılayacak sağlıklı bir tarif:

         Bir su bardağı yoğurdu çırpıp içerisine su yerine 1 adet soda eklediğinizde tuz atmaya ihtiyaç bile duymadan sağlıklı ve tokluk sağlayan bir ara öğün hazırlamış olacaksınız.

 

9-Yaz meyvelerinin sıvı içeriği yüksektir. Bu nedenle öğün aralarında taze meyvelerden hazırlanmış içecek tercih etmek; eğer kilomuzu korumaya dikkat ediyorsak meyvelerin kendisini tüketerek sıvı ihtiyacımızı karşılamak mümkündür

 

           Hem su hem de mineral kaybınızı karşılayacak lezzetli  bir tarif:

         Meysim meyveleri (kayısı,üzüm,erik,vişne,çilek) yıkanıp çekirdekleri çıkarıldıktan sonra 2 bardak su ve çok az şeker (kilo kontrolü yapanlar bitkisel tatlandırıcı kullanabilirler) eklenerek meyveler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Blenderdan geçirilir. Cam kavanoza konularak buzdolabına konulur. Sıvı alımını daha kolay arttırmak için sulandırılarak içilebilir. Çocuklar için de biraz daha koyu kıvamlı hazırlanayabilir; böylelikle kaybedilen sıvı ve mineral kaybını karşılayacak lezzetli  vitamin deposu  bir içecek elde etmiş olursunuz.

 

10-Su içmeyi hatırlamak için kendinize hatırlatma yapın. Buzdolabına, çalışma masanıza, telefonunuza küçük  notlar koyabilirsiniz.

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis