SEVGİLİ ÜNİVERSİTELİYE İLK YIL MEKTUBU

SEVGİLİ ÜNİVERSİTELİYE

Evet sevgili üniversiteli sonunda yıllardır hayalini kurduğun kurumdasın. Öncelikle sonuna kadar mutlu olmak hakkındır. Şimdi en heyecanlı günlerin, yeni ortamını merak ediyorsun, yeni arkadaşlarını, belki yurdunu belki evini , sınıfını. Bizler de öyle başladık okulun ilk günü ve yurdun ilk günü dün gibi aklımdadır (ama benden söylemesi ilk gün edindiğin arkadaşlar genellikle son günde de yanında olacak olanlardır). Yoğun bir ders dönemi seni bekliyor haklısın heyecan stresine dönüşüyor. İşte böyle zor dönemlerde hep yanında olacak olan en iyisinden 3-5 arkadaşın olsun yanında. Ama tabi arkadaş diye de her dediği yapılmaz. Gezip eğlenmek hakkınız olacak ama yediklerinin zararı arkadaşlarına değil sanadır. Niye mi bunu söylüyorum çünkü en çok karşılaşacağım durumlar ‘bugün ne yesek acaba ?’ sohbetleri olacakta ondan. Unutma ne yeyip ne içtiğinden sen sorumlusun. işte sana üniversite yılları boyunca kilo problemi olan sonrasında zayıflayan bir diyetisyenden öğütler. Bu arada belki ben mesleğime güvenmiş te olabilirim okurken ama unutma herkes mezun olunca diyetisyen olmuyor. O yüzden yıllarca okurken aldığın kilolarla uğraşmaktansa okurken kilo almamaya çabala

  1. Belki devlet yurdunda kalacaksın çıkan yemekleri beğenmeyip en garanti olan kızartma ve makarnayı her gün akşam yemek isteyeceksin , YEME. Yoğurt ekmek, çorba tüket veya mutlaka yiyebileceğin bir çeşit vardır onu al ama kolaya kaçma.
  2. Yurtta arkadaşlarınla sohbet sırasında kantine veya markete gidip önüne en sevdiğin aburcuburları serecek , KANMA. Sen en sağlıklı bi atışırmalık al mesela leblebi , veya grissini veya 1 kutu süt. Hadi illa yiyeceksen durmasını  bil 2 paket cips üstü 2 paket çikolata yeme.
  3. Gece ders çalışacaksınız yurtta veya evde , uykun kaçsın diye %99 bi kahve alacaksınız ama tek başına olmaz deyip yanina 2 paket kek ,çikolata ALMA. Gündüzden al bir kaç çeşit meyve bir güzel ye.
  4. Okulda yemekhane yoksa veya yemeği sevmediysen mutlaka bi fastfood almaya gideceksiniz , GİTME. Bir sandiviç vardır, bir tost vardır yanına ayran veya sütle tüket. Bi çorba iç, salata ye. Ama her gün fast food yeme.
  5. Okulda blok yaptınız diye kaçan öğle yemeğinin yerini yemek yemeye vakit yok diyerek aburcuburla doldurmak isticeksin, DOLDURMA. Yerine yanına aldığın kuru meyve, kuru yemiş, leblebi, taze meyveleri tüket. Veya 1 bardak ayran iç yanına 1 tost al.
  6. Dersler, sınavlar bitti en doğal hakkınız eğlenmek. Ama en kötü kısmı da alkolle eğlenmek. Arkadaşların ortama uyum sağla diye içmene ısrar edeceklerdir İÇME. Tabi ki ara da bir belki miktarlı tüketmek isteyeceksindir ama her gün he hafta değil. 2-3 ayda 1 kere tadımlık o da almak istersen. Arkadaşlarına sen uyum sağlamak zorunda değilsin unutma.
  7. Evde kalacaksın belki de. Her akşam kim yemek yapacak yahu deyip bi oturuşta 1 paket makarna yapmak kolayına gelecek , YAPMA. 2 yumurta kırmak emin ol daha kolaydır. Omlet , menemen yap. Ton balıklı sandiviç yap, tavada tavuk cızbız pişir. Emin ol istedikten sonra alternatifin çok olduğunu göreceksin.
  8. Sabah kim kalkıp kahvaltı hazırlayacak diyeceksin, derse de geç kaldıysan ya birşe yemeyeceksin ya da giderken ilk bulduğun simit, poğaçadan 1 poşet alacaksın , ALMA. Onun yerine akşamdan ekmeğin arasında peynir sandiviç yap dolaba koy. Çıkarken çantana at. Veya sen hazırlanıncaya kadar bir tostta pişer, 1 yumurta da haşlanır. Hiç birşey yoksa dolabında 1 kutu süt bulundur yolda giderken iç.
  9. Özetle sevgili üniversiteli, kilo almamak , derslerden iyi verim almak , sağlıklı yaşamak için mutlaka bi alternatif besin bulacaksındır. Yeter ki iste. Kolaya kaçma çünkü hayatın her dönemi bir sınav ve her sınavı başarıyla atlatman çalışmaktan çabalamaktan geçer, UNUTMA.

Uzman Diyetisyen Serap CAVLAK


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis