Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme

Ramazan demek  sadece  yemek yemeyip aç kalmak değildir. Ramazan demek bereket demek, paylaşmak demek, sahur demek, açın halinden anlamak demek, her şeye sinirlenip kalp kırmamak ,oruç tutana da tutmayana da saygı duymak demek.

Ramazanda beslenmemiz nasıl olmalı buna gelecek olursak. Aslında nefsimizi terbiye etmekse niyetimiz iftarda öyle mükellef sofralar kurmak yerine gerçekten gün boyu açlığı giderecek ihtiyaç duyulan besinleri tüketmek en sağlıklısı olacaktır. Bunların başında gün boyu susuzluk nedeniyle en başta ihtiyaç duyulan su geliyor. İftar ile sahur arasında kalan sürede sıvı ihtiyacını karşılamak vücut için çok önemli. 10-12 bardak su içmeye gayret edin.

Orucunuzu çorba ile açmak midenizi uzun açlık sonrası rahatlatır. İlk günler oruca alışmak zor olacağı için etli sebze yemekleri tüketmek sonraki günlerde et,tavuk veya balık kullanmak daha uygun olacaktır.   Ramazanda pide tüketimini abartmamak gerek. (Avuç içi büyüklüğünde pide ekmek 2 dilim ekmeğe eşdeğer)   

Gün boyu açlık nedeniyle oluşacak bağırsak sorunlarını gidermek için aldığınız lif miktarına dikkat et. Yemekle birlikte tüketebileceğin salata veya yemek sonrası tüketeceğin meyve lif ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır. Yoğurt tüketimine dikkat etmek mümkünse çorbaların yoğurtlu olanlarını kullanmak gün boyu açlık sonrası daha uygun bir tercih olacaktır. İftar sonrası ayran veya süt tüketmek hızlı yükselen kan şekerini dengelemeye yardımcı olup aşırıya kaçmanızı engeller.

Uykuya yenik düşüp sahura kalmayanlar tek öğün tüketerek bedeninizi yormanız hiç sağlıklı değil. Hafif bir kahvaltı sahurda uygun olacaktır. Proteinler uzun tokluk sağladıkları için tercih edilebilir. Peynir, yumurta, süt tercih edilebilir. Ekmek olarak az işlem görmüş olanlar veya ekmek yerine geçenlerden çorba tüketilebilir. Hem sıvı hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılayan söğüş sebzeler veya meyve tüketilebilir.

Oruç tutarken çok ağır sporlardan kaçınmak daha uygun olacaktır. Mümkünse iftar sonrası hafif tempo yürüyüşler yapılabilir. Aşırı ter kaybına neden olacak ağır sporlar susama hissini de pekiştirip sağlıkla ilgili sorunlara neden olabilir. Bu nedenle bu tarz sporları iftar sonrasına bırakmak daha uygun olacaktır.

 

          Sadece midemizi değil kalbimizi de terbiye edebileceğimiz mutlu, huzurlu, sabırlı, hoşgörülü, bereketli nice Ramazanlara

 

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis