Kabızlık ( konstipasyon ) Nedir  ?

Kabızlık ( konstipasyon ) Nedir  ?

Günümüzde beslenme alışkanlıklarının değişmesi, hareket azlığı ve su yerine kullanılan ama suyun yerine geçmeyen içecekler nedeniyle oldukça sık rastlanan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur. Kabızlık dışkılama sıklığının azalması, dışkı kıvamının sert olması ve dışkılama sırasında zorlanma ve boşaltım işleminin tam gerçekleşmemiş gibi hissedilmesi olarak tanımlanan bir durumdur. Günümüzde bağırsak sağlığının çok önemli olduğu hatta bağırsağa vücudun ikinci beyni dendiği unutulmamalıdır. Yani Hipokrat’ın yıllar öncesinde söylediği  ‘’bütün hastalıklar bağırsaklarda başlar’’ sözü hala güncelliğini koruyor. 

Beslenme bozuklukları, su tüketiminin az olması hareket azlığı dışında bazı hastalıklara, ilaç kullanımına, stres ve psikolojik problemlere bağlı olarak da kabızlık yaşanabilir.

Kabızlık sorunu yaşayan bireyler beslenmelerinde yapacakları değişiklikler ile bağırsaklarının rahatlamasına yardımcı olabilirler.

 

Bağırsaklarınıza iyi gelecek 5 öneri

  • Posalı gıdaları daha çok tüketin

Posalı besinler bağırsak hareketliliğini arttırmaya destek olurlar. Her öğünde salata veya söğüş tüketmek aldığınız posa miktarını arttırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca tükettiğiniz salataya 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı eklemeyi unutmayın. Günde 3-5 porsiyon meyve tüketmek posa alımını arttıracaktır. Sabah aç karnına tüketilecek kuru kayısı veya kuru erik bağırsakların rahatlamasına yardımcı olacaktır. Az işlem görmüş tahıllar ve kurubakliyatlar( nohut,mercimek,kurufasulye v.b )  da posa içeriği yüksek gıdalar arasındadır. Özellikle kurubakliyat  haftada 2-3 defa tüketilmelidir.

  • Su içmeyi unutmayın

Günlük tüketilmesi gereken su miktarı yaklaşık 2-2,5 litredir. Bağırsak hareketliğini sağlamak için su tüketimini 3 litreye çıkarmak çok önemlidir. Özellikle sabah aç karnına ve öğün öncesinde tüketilen 1 bardak su metabolizmayı hızlandırır ve bağırsakların daha iyi çalışmasına yardım eder. Su tüketmekte zorlananlar bitki çaylarından destek alarak sıvı tüketimlerini arttırabilirler.

  • Probiyotik içeren besinler kullanın

Kefir, ev yapımı yoğurt, turşu, şalgam gibi fermente besinler doğal probiyotik içerirler. Bu özellikleri ile hem bağışıklık sistemini korumaya yardım eder; hem de bağırsakların daha etkin çalışmasına yardımcı olurlar.

  • Takviye probiyotik kullanın

Özellikle kronik kabızlık yaşayan kişilerin eczanelerde satılan probiyotikleri kullanmaları sonucunda  bağırsak düzenlerinin iyi hale geldiği bilinmektedir. 

  • Düzenli fiziksel aktivite yapın

Hareketsizlik bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Her gün en az 30 dakika yürüyüş yapmak kabızlık şikayetlerinin azalmasına yardımcı 

                                                                                                                    Uzman Diyetisyen

                                                                                                                  Fadime ÖZGÖK ŞENSES


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis