Diyabet hayatı tadında yaşamaya engel değil

Diyabet hayatı tadında yaşamaya engel değil

Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri dengesini sağlamaktır. Diyabetli bireylerin yaşam kalitelerinin arttırılması, ilk olarak tıbbı tedavi başta olmak üzere tıbbi beslenme tedavisi yani diyet, egzersiz ve eğitimden oluşan faktörlerin birlikte uygulanması ile mümkündür.

 

Yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte fiziksel aktivitenin düzenli yapılması diyabetin ortaya çıkmasının engellenmesinde,  geciktirilmesinde ve komplikasyonların en az düzeye inmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle diyabetli bireyin yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenek yaşamına adapte etmesi gerekmektedir. Tıbbi beslenme tedavisi ile enerji alımını dengeleyerek her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarda tüketmelidir. Bu yüzden diyabetli birey karbonhidrat, protein, yağ, vitamin-mineral ve posa yönünden yeterli ve öğünler içerinde dengeli bir şekilde tüketmelidir.

 

            Diyabetli bireylerin beslenme tedavisindeki en önemli unsurlardan biri 3 ana öğünü düzenli tüketmeye çalışmak ve ara öğünler eklemek. Tabii ki bunu yaşam tarzı haline dönüştürmektir

 

Kan şekerinin kaynağı, çeşitli yiyeceklerde bulunan karbonhidrat adı verilen besin öğesidir. Yiyecekler kan şekerini hızla yükselten karbonhidratlı yiyecekler (basit karbınhidratlar) ve kan şekerini daha geç ve daha yavaş yükselten karbonhidratlı yiyecekler (kompleks karbonhidratlar) olmak üzere iki gruba ayrılır.

 

Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat, pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler 

           

            Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi kompleks karbonhidratlardan karşılayarak kan şekerinin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlayabilirsiniz. Yediğimiz sebze, meyve, ekmek, pilav, makarna, çorba, kuru baklagiller gibi çeşitli yiyeceklerin içindeki karbonhidratlar yani kompleks karbonhidratlar, vücudumuzda şekere yani glikoza dönüşür. Ancak bu yiyeceklerin içindeki karbonhidratların şekere parçalanma hızı yavaş olduğundan kan şekerini daha geç ve daha yavaş yükseltirler.

 

            Diyabet, yaşantımızda ilk olarak beslenme alışkanlıklarınız olmak üzere bazı değişikliklerin oluşmasını gerektirmektedir. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak yiyeceklerdir ve bu nedenle sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir. Tabii ki düzenli tıbbi kontrollerin yapılması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve günlük sıvı tüketiminin ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde sağlanması çok önemlidir.

 

 

Diyetisyeniniz yaşınıza, boyunuza, kilonuza, tedavinize uygun; sevdiğiniz yiyecekleri içeren sağlıklı beslenme planınızın oluşmasında ve beslenme alışkanlıklarınızın değişmesinde size yardımcı olacak kişidir. Bu sebeple diyabeti yeni ortaya çıkmış veya tedavisinde değişiklik yapılmış olan kişinin mutlaka bir diyetisyene başvurması gereklidir.
            


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis