Fast-food olmadan olur mu?

Fast-food olmadan olur mu?

 

Günlük hayatın koşuşturmacası, bir yerlere ve bir şeylere yetişme telaşı içinde fastfood gıdalar can kurtarıcı gibi görünse de sık tercih edildiğinde sağlığımızı tehdit edici bir hal alabiliyor. Fastfood deyince aklımıza ilk gelen hamburger, pizza,kolalı içecekler.Ne yazık ki bizim kültürümüzde de fastfood olarak kabul edeceğimiz besinler bulunuyor.Döner,pide,tost,lahmacun,kumpir,kokoreç ,poğaça gibi besinler de hızlı ve hazır yemekler arasında yer alıyor.Özellikle çalışanlar,çocuklar ve gençlerin sık tercih ettiği bu besinler yetersiz ve dengesiz beslenmeye ve dolayısıyla sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Fastfood besinler tuz, yağ ve enerji değeri yüksek ancak vitamin ,mineral ve posa yönünden düşük içeriğe sahiptir.Bir de bunlarla birlikte tüketilen asitli içecekler günlük enerjiyi daha da artırıyor.Eğer hareketli de değilsek yani aldığımız enerjiyi harcayamıyorsak şişmanlığa davetiye çıkarmış oluyoruz.

Sabah işe veya okula yetişme telaşesi ve uykuya yenik düşme nedeniyle atlanan sabah kahvaltıları yerine çoğunlukla poğaça veya simit tercih edilmektedir. Bu besinler karbonhidrat ve yağ içeriği nedeniyle ne yazık ki porsiyon kontrolü yapmamızı zorlaştırır. Bunlar yerine evde akşamdan hazırlayacağımız tam buğday ekmekli peynirli bir sandviç daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

Özellikle kızarmış patates yapılan yağda kızartma işlemi nedeniyle kanserojen özellik gösterebilir. Yağda pişirme patatesin hem kan şekerini daha kolay yükseltmesine hem de içerinde kanserojen maddelerin oluşmasına neden olur.

Peki hayatımıza bu kadar yerleşmiş olan fastfood gıdaları sağlıklı hale getirmek mümkün mü?

Doğru tercihler yaparak en azından zararlarını en aza indirebiliriz.

Hamburgerin yanında tüketeceğimiz patates yerine salata tüketmek, asitli içecekler yerine ayran tüketmek işimizi biraz daha kolay hale getirebilir.

Tercihimizi SÜPER veya MEGA menüden yana değil; normal veya küçük boylardan yana kullanmalıyız.

Kasadaki görevli şu kadar daha ödeme yaptığınızda büyük boy menü alabilirsiniz dediğinde HAYIR demeliyiz.

Bir öğünde fastfood tükettiysek diğer öğünümüzde sebze veya kuru bakliyat tüketmek;ara öğünlerde meyve tercih etmek ve o gün hareketimizi arttırmak da faydalı olacaktır.

                  Artık hayatımıza girmiş olan bu besinleri çıkarma şansımız yok. Ancak bunların tüketim sıklığını azaltarak ve diğer öğünlerde sağlıklı besin seçmeye dikkat etmek gerekmektedir.Günlük beslenmemizde her besin grubundan yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmek ;mutlaka hareketle desteklemek öncelikli hedefimiz olmalıdır.

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis