Okul çağı çocuğunun iştah durumunu neler etkiler?

İştah çocuğun yiyeceklere karşı duyduğu istektir. Bu durum daha önceki deneyimlerden, besinin görünümünden, kokusundan, tadından olumlu veya olumsuz olarak etkilendiği bilinçli bir durumdur.

İştah başta gastrointestinal sistem olmak üzere santral sinir sistemi, pankreas ve adrenal bezler tarafından sağlanır. İştahsızlık değerlendirilirken gelişim, beslenme ve aile öyküsü çok önemlidir.    İştahsızlık beslenme bozukluklarının bir belirtisi olabilir de olmayabilir de. Çünkü yeme problemi aynı zamanda ailenin yaklaşımından da etkilenen bir faktördür.  

Yeme problemi olan çocuklar sağlıklı çocukların neredeyse ¼ ünü oluşturur.

İştahı etkileyen bir takım faktörler vardır:

1-Çocuğun herhangi bir hastalığa bağlı iştahsızlık yaşayıp yaşamadığı araştırılmalıdır. Bazı hastalıklar iştahsızlığa neden olabilir. Bu nedenle çocuğun bir hekim tarafından muayene edilmesi ve bazı laboratuar sonuçlarının değerlendirilmesi ( tam kan sayımı, parazit taraması, kabızlık vb. ) gerekebilir.

2-Çocuğun açlık süresi uzun olabilir. İki öğün arası yaklaşık 4-5 saati bulabilir. Çocuk yemek yeme ile ilgilenmez. Oyun veya çevredeki materyaller daha çok ilgisini çeker. Çocukta herhangi bir yeme bozukluğu olmayabilir. Sadece acıkmamıştır.  Fizyolojik açlığın oluşması için yaklaşık 4-5 saatlik süre gerekebilir.

3-Çocuğun çok hareketli olması veya yaptığı aktivite düzeyi de iştah durumunu etkileyebilir. Düzenli olarak yapılan aktiviteler sayesinde iştah üzerinde olumlu değişiklikler gözlenebilir. Ağır aktiviteler çocuğu çok yoracağından iştahını olumsuz etkileyebilir. Yemek öncesi ağır aktivitelerden kaçınılmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki her çocuk farklıdır. Ve vücudunun verdiği tepki de farklı olabilir.

4-Çocuğun yemek yediği ortam, kim tarafından beslendiği, nasıl beslendiği, televizyon, telefon veya tablet karşısında yemek, ödül veya cezalandırma yöntemleri çocuğun yeme problemini tetikleyebilir.

5-Çocuklar grup içerisinde ve aileden ayrı olduklarında daha farklı davranış sergilerler. Genellikle aile ile yemek yemezken/az yerken okulda veya arkadaşları ile birlikte olduğunda yeme miktarı artabilir veya daha sorunsuz yiyebilir.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis